Detecting Financial Crime
Analisten helpen om crimineel geld op te sporen
“Ik werk bij de Academy van onze afdeling Detecting Financial Crime, en ben people development consultant. Dat klinkt lekker abstract, maar in wezen is het simpel: ik ontwikkel en implementeer workshops voor Know Your Client en Customer Due Dilligence, oftewel KYC/CDD. Deze leeroplossingen zijn bedoeld voor analisten die klantonderzoeken of transactieanalyses uitvoeren om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan. De workshops die ik ontwikkel, gaan altijd over onderwerpen die het werkveld van de analisten raken. Bijvoorbeeld opvorderbare gelden, trade-based money laundering of een jaarrekening in KYC-perspectief.”
Overstappen naar ABN AMRO
“Mijn eerste jaar bij ABN AMRO was ik zelf analist. Hiervoor werkte ik bij een andere bank, als adviseur particulieren. Daar maakte ik kennis met KYC/CDD, en dacht ik: dít vind ik interessant. Financieel-economische criminaliteit gaat altijd gepaard met slachtoffers. Daar denken mensen vaak niet over na. Terrorisme, mensenhandel, dierenhandel: fout geld is bloedgeld. Hoe beter we dat bestrijden, hoe meer slachtoffers we kunnen voorkomen. Ik wil in ieder geval zorgen dat het financiële stelsel daar niet aan bijdraagt.”
“Van die andere bank ben ik overstapt naar ABN AMRO. Het vakgebied ontwikkelde zich hier een stuk vlotter, er werd volop ingezet op innovatie. Bovendien was ABN AMRO de enige die aan het werven was voor een nieuwe, eigen afdeling. Dat trok me wel.”
Workshops op de werkvloer
“Het werkveld van KYC/CDD vereist van analisten dat ze continu up-to-date zijn en meegaan in de laatste ontwikkelingen. Daar helpt mijn team bij. Ik richt me op workshops die de analisten ondersteunen om ons klantacceptatiebeleid of werkinstructies beter toe te passen in hun dagelijkse werkzaamheden. Bijvoorbeeld: als een klant veel contante stortingen of opnames doet, hoe neem je dat mee in je risicoanalyse? Hiervoor heb ik doorlopend contact met collega’s in die betreffende teams. Samen bepalen we de onderwerpen en leerdoelen. Het liefst zetten we binnen een week of zes een nieuwe workshop op poten. Deze wordt ook altijd gegeven door iemand van de werkvloer, die de praktijk van de analisten goed kent. Zo kunnen ze na afloop snel zelf aan de slag.”
Veel verantwoordelijkheid én veel vertrouwen
“De veranderingen binnen Detecting Financial Crime volgen elkaar in moordend tempo op. Om te zorgen dat het trainingsmateriaal voor de analisten goed en actueel is, moet ik van een heleboel zaken op de hoogte blijven, denk aan processen en werkinstructies, maar ook wet- en regelgeving. Dat is een grote verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd merk ik dat de bank vertrouwt op de vaardigheden van medewerkers. Dat voelt prettig, niemand zit op je lip. En dat is meteen ook het mooie aan deze afdeling: of je nu klantonderzoeken uitvoert of een team aanstuurt, je weet dat je onderdeel bent van de grote strijd tegen financiële economische criminaliteit. Dat wij-gevoel is sterk aanwezig. “
Successen in overvloed
“Op basis van een losse krantenkop denken buitenstaanders weleens dat banken nauwelijks iets ondernemen tegen witwassen. Ik vind het belangrijk dat mensen weten hoe intensief hieraan gewerkt wordt. is. We doen zo veel dingen al wel goed. We ontwikkelen algoritmes om criminaliteit uit het transactieverkeer te halen. We bouwen modellen om te controleren of klanten geen misbruik maken van toeslagen. Het is jammer dat ik niet in detail mag treden, anders kon ik nog veel meer mooie voorbeelden geven!”
Alle aandacht voor persoonlijke groei
“Eerlijk gezegd had ik niet gedacht dat ik hier drie jaar later nog zou werken. Ik kwam voor de uitdaging, maar ben vooral gebleven vanwege de focus op persoonlijke ontwikkeling. De secundaire arbeidsvoorwaarden bij ABN AMRO zijn uitstekend. Er is enorm veel aandacht voor de mens achter de medewerker, denk aan dingen als sporten, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. We hebben binnen Detecting Financial Crime zelfs een speciale afdeling voor ‘employee engagement’. Je krijgt veel aangeboden, maar moet de kansen wel zelf pakken. Dat geldt ook voor de doorgroeimogelijkheden. Ik ben hier zeker nog niet klaar!”